τα trans λιπαρά οξέα είναι ‘κακά’ για την υγεία μας

Image

Tα trans λιπαρά οξέα δεν απαντούν στη φύση αλλά προκύπτουν άμεσα κατά τη διαδικασία επεξεργασίας των τροφίμων. Έτσι, σε αντίθεση με τα κορεσμένα και cis-ακόρεστα λιπαρά οξέα δεν αποτελούν φυσικό συστατικό της δίαιτάς μας, εκτός από πολύ μικρές ποσότητες που μπορούν να απαντώνται στο αγελαδινό γάλα.

Τα trans λιπαρά οξέα προκύπτουν κυρίως κατά τη διαδικασία του τηγανίσματος, αλλά και γενικότερα κατά το μαγείρεμα και τη θερμική επεξεργασία των τροφίμων με φυτικά σπορέλαια.

Κατά συνέπεια απαντούν σε προτηγανισμένα τρόφιμα, σε τηγανητά τρόφιμα, σε τρόφιμα με βάση το λάδι (στα οποία μπορούν να αποτελούν ακόμα και το 10% του περιεχόμενου λίπους) αλλά και στα τυποποιημένα προϊόντα εμπορίου όπως στα μπισκότα, στα κρουασάν, στα πατατάκια κ.α.
Από τα παραπάνω μπορεί να γίνει πλήρως κατανοητό ότι όσο λιγότερα επεξεργασμένα και τυποποιημένα τρόφιμα περιλαμβάνονται στη διατροφή μας τόσο πιο χαμηλές είναι οι ποσότητες των trans λιπαρών οξέων που προσλαμβάνουμε από αυτή.

Τα trans λιπαρά οξέα φαίνεται να εμπλέκονται στους μηχανισμούς αθηροσκλήρωσης. Συγκεκριμένα, επάγουν αυξήσεις στα επίπεδα της ‘κακής’ LDL- χοληστερόλης και κατά συνέπεια προδιαθέτουν την εναπόθεση λιπώδους πλάκας στα αγγεία μας. Το παρόν γεγονός αυξάνει το κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων αυξάνοντας τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από αυτά. Μάλιστα, φαίνεται να είναι περισσότερα αθηρογόνα από τα κορεσμένα λιπαρά οξέα.
Τα παρόντα επιστημονικά ευρήματα θέτουν επιτακτική την ανάγκη για περιορισμό της πρόσληψης αυτών από τη διατροφή.

πηγή : neadiatrofis.gr

Advertisements

About giorgispapageorgiou19
physicals education teacher - football coach

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

kalymnosola

Όλα όσα συμβαίνουν στην Κάλυμνο

Trikala Sportiva

AΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΑΡΘΡΑ

%d bloggers like this: