ναρκωτικά και αλκοόλ στην εφηβεία – πρόληψη

Image

Οι απότομες και αδικαιολόγητες αλλαγές στη συμπεριφορά ενός εφήβου, μπορέι να αποτελούν σημάδια εμπλοκής του με τα ναρκωτικά. Είναι πιθανό όμως οι αλλαγές αυτές να αποτελούν και φυσιολογικές διαστάσεις της πορείας αυτονόμησης και ενηλικίωσής του. Ακολουθούν σημάδια που καλό θα είναι να προσέξουμε.

Αλλαγή στη συμπεριφορά

Η αλλαγή στη συμπεριφορά μπορεί να ποικίλλει από τη βία έως την εχθρικότητα. Ο έφηβος μπορεί να παρουσιάζει αλλαγές στη διάθεση, ένταση, νεύρα, απομόνωση, επιθετική συμπεριφορά, αρνητικές βίαιες αντιδράσεις, αντίδραση στις δύσκολες καταστάσεις με οργή, με φυγή ή με κρίσεις απογοήτευσης. Μπορεί να παρουσιαστεί αδιαφορία για τη ζωή σκέψεις για αυτοκτονία. Μπορεί να δέχεστε τηλεφωνήματα από αγνώστους.

Σχολική απόδοση

Το παιδί σας ξαφνικά δείχνει φανερή απέχθεια για το σχολείο και ψάχνει να βρει τρόπους να το αποφύγει. Να έρθετε σε επαφή με δασκάλους για να διαπιστώσετε πόσο απουσιάζει από το σχολείο. Ένας μαθητής που παρουσιάζει πτώση στην απόδοσή του, πιθανόν αποτυχαίνει σε μαθήματα ή μετά βίας περνά τα μαθήματα μπορεί να είναι χρήστης ναρκωτικών. Μπορεί να εμφανίσουν απώλεια ενδιαφέροντος για σπορ ή άλλες δραστηριότητες.

Σωματική υγεία

  • Η μη τήρηση καθαριότητας και η απάθεια μπορεί να είναι σημάδια ένδειξης ότι το παιδί σας είναι χρήστης.
  • Αλλαγές στα επίπεδα ενέργειας, έχοντας ασυνήθιστα υψηλή ενέργεια ή αυξημένη κούραση.
  • Περίεργες συνήθειες στον ύπνο, περισσότερες ώρες ή δυσκολία να κοιμηθεί.
  • Κόκκινα μάτια, απότομη απώλεια βάρους, αδικαιολόγητοι εμετοί, διάρροιες.

Εμφάνιση

  • Το πώς φαίνονται είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους εφήβους. Μια ξαφνική έλλειψη ενδιαφέροντος στο ντύσιμο μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι.
  • Χρήση αποσμητικού χώρου ή αρώματος για να κρυφτεί η μυρωδιά από τα χημικά ή ο καπνός.

Προσωπική συμπεριφορά

Οι έφηβοι αγαπούν τη μοναχικότητα αλλά υπερβολικές προσπάθειες να κρατήσουν έξω από το δωμάτιό τους γονείς ή το να κρύβουν από τους γονείς πού πάνε με τους φίλους τους μπορεί να είναι ακόμα ένα σημάδι. Μπορεί να υπάρξει αλλαγή στις παρέες ή διακοπή μακροχρόνιας φιλίας.

Χρήματα

Ξαφνικά αιτήματα για λεφτά χωρίς λογική εξήγηση για τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν μπορεί να είναι σημάδι χρήσης. Ο γονέας πιθανόν μπορεί να βρει ότι λείπουν χρήματα από ασφαλείς κρυψώνες μέσα στο σπίτι. Μπορεί να εξαφανιστούν αντικείμενα από το σπίτι γιατί έχουν κλαπεί για να πουληθούν έτσι ώστε ο έφηβος να βρει χρήματα για να προμηθευτεί ναρκωτικά.

Συνταγογραφούμενα φάρμακα που λείπουν, ενδείξεις για χρήση σταγόνων που θα έκρυβαν τα κόκκινα μάτια και τις διασταλμένες κόρες των ματιών, αλουμινόχαρτο, κομμένα καλαμάκια ή μαυρισμένα κουτάλια είναι άλλα σημάδια.

Αν αρκετά από τα παραπάνω σημάδια και ενδείξεις εμφανίζονται αδικαιολογητα στο παιδί σας, μην αγνοήσετε την ύπαρξή τους. Ακόμη και αν δεν σηματοδοτούν την εμπλοκή του παιδιού με τα ναρκωτικά, δείχνουν οτι έχει ανάγκη τη βοήθεια και την υποστήριξή σας. Αν χρειαστεί συμβουλευτείτε ειδικό.

Advertisements

About giorgispapageorgiou19
physicals education teacher - football coach

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

kalymnosola

Όλα όσα συμβαίνουν στην Κάλυμνο

Trikala Sportiva

AΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΑΡΘΡΑ

%d bloggers like this: