Ρήξη μηνίσκου

μηνισκος

Η ρήξη μηνίσκου είναι ο πιο συχνός τραυματισμός στο γόνατο.

Η ρήξη μηνίσκου τείνει να είναι πιο συχνή σε αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο. Η ρήξη μηνίσκου είναι πιο συχνή στους άνδρες από τις γυναίκες. Η αναλογία είναι περίπου δυόμισι άνδρες για μια γυναίκα. Οι άνδρες ηλικίας μεταξύ  τριάντα και σαράντα ετών τείνουν να παθαίνουν ρήξη μηνίσκου πιο συχνά. Στις γυναίκες είναι πιο συχνή  μεταξύ  ένδεκα και είκοσι ετών. Η ρήξη του έσω μηνίσκου εμφανίζεται πιο συχνά. Η συχνότητα της ρήξης μηνίσκου είναι η ίδια και για τα δύο γόνατα. Το  υψηλότερο ΒΜΙ σώματος είναι επιβαρυντικός παράγοντας για τη ρήξη μηνίσκου.

Τι είναι οι μηνίσκοι;

Οι μηνίσκοι είναι δύο σφηνοειδείς κατασκευές, σχήματος C, τοποθετημένες ανάμεσα στον μηρό και την κνήμη που περιέχουν 70% τύπου Ι κολλαγόνο. Ο έσω μηνίσκος είναι κολλημένος στην έσω επιφάνεια της κνήμης, ο έξω στην έξω επιφάνεια και είναι κατασκευασμένοι από ινοχόνδρο, ένα σχετικά σκληρό και ολισθηρό υλικό, που επιτρέπει στα οστά να κινούνται πιο ομαλά. Το εξωτερικό τους τμήμα είναι πιο παχύ από το εσωτερικό, που είναι λεπτότερο. Έτσι, η επιφάνεια της κνήμης, που είναι επίπεδη, γίνεται πιο βαθιά και κοίλη για να γλιστράει καλύτερα η σφαιρική επιφάνεια του μηριαίου οστού.

Ο έσω μηνίσκος, βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά του γόνατος κι έχει σχήμα ανοιχτού C, αφού η έσω επιφάνεια της κνήμης είναι μεγαλύτερη. Ο έσω μηνίσκος τραυματίζεται συχνότερα λόγω της πρόσφυσής του στον έσω πλάγιο σύνδεσμο και τον αρθρικό θύλακο.

Ο έξω μηνίσκος, που βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά του γόνατος, έχει πιο κυκλικό σχήμα και κινείται περισσότερο από τον έσω μηνίσκο, αφού δεν είναι κολλημένος με τον έξω πλάγιο σύνδεσμο ή τον αρθρικό θύλακο.

Τα εξωτερικό τμήμα κάθε μηνίσκου συνδέεται με την κνήμη με τους στεφανιαίους συνδέσμους. Τα εσωτερικά χείλη δεν ενώνονται με την κνήμη και κινούνται ελεύθερα, επιτρέποντας στους μηνίσκους να αλλάζουν σχήμα κατά την κίνηση του γόνατος. Το πρόσθιο κομμάτι κάθε μηνίσκου ονομάζεται πρόσθιο κέρας, το πίσω ονομάζεται οπίσθιο κέρας και το μεσαίο κομμάτι αποτελεί το σώμα του μηνίσκου.
Οι μηνίσκοι είναι φτιαγμένοι από ινοχόνδρο, ένα ανθεκτικό και ελαστικό υλικό, πλούσιο σε κολλαγόνο ιστό. Η αντοχή τους οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μεταξύ των κυττάρων. Οι μηνίσκοι,  έχουν καλή αιμάτωση στο εξωτερικό τμήμα τους, γεγονός που δικαιολογεί και τη δυσκολία επούλωσης των ρήξεων στο εσωτερικό τους κομμάτι (οι τραυματισμοί στο σώμα μας επουλώνονται από την παροχή θρεπτικών στοιχείων μέσω του αίματος, επομένως το έσω τμήμα του μηνίσκου αφού στερείται αιμάτωσης δεν μπορεί να επιδιορθώσει τις βλάβες του).

Ποιος είναι ο ρόλος των μηνίσκων;

Η ύπαρξη των μηνίσκων έχει σαν αποτέλεσμα την ομοιόμορφη κατανομή των φορτίων στο γόνατο. Ο έσω μηνίσκος απορροφά το 50% του βάρους που πέφτει στο έσω τμήμα του γόνατος και ο έξω μηνίσκος το 80% του βάρους που πέφτει στο έξω τμήμα. Αν σε αυτά τα στοιχεία προσθέσουμε ότι το βάρος που δέχεται η κνήμη κατά το περπάτημα είναι 2πλάσιο-4πλάσιο του σωματικού βάρους, κατά το τρέξιμο 6πλάσιο-8πλάσιο κι ακόμη μεγαλύτερο κατά την προσγείωση μετά από ένα άλμα, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των μηνίσκων. Αν δεν υπήρχαν οι μηνίσκοι, τα φορτία αυτά θα μεταβιβάζονταν εξ ολοκλήρου στην κνήμη και το μηριαίο οστό, με αποτέλεσμα την πρόωρη καταστροφή τους και την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας.
Η θέση και η μορφολογία των μηνίσκων συμβάλλει στην αύξηση της σταθερότητας του γόνατος. Η παρουσία τους βαθαίνει την επίπεδη κνήμη με αποτέλεσμα το σφαιρικό μηριαίο οστό να κινείται πιο σταθερά.

Τι είναι η ρήξη μηνίσκου;
Όταν λέμε ότι κάποιος έχει υποστεί ρήξη μηνίσκου, εννοούμε ότι έχει σκιστεί ένα τμήμα αυτού.

Οι ρήξεις των μηνίσκων κατατάσσονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στις τραυματικές και στις εκφυλιστικές.

α. οι τραυματικές ρήξεις προκαλούνται όταν το γόνατο είναι λυγισμένο και ταυτόχρονα στρίβει, πάντα από θέση φόρτισης. Οι τραυματικές ρήξεις είναι πιο συχνές σε άτομα νεαρής ηλικίας, που έχουν αυξημένες δραστηριότητες.

β. οι εκφυλιστικές ρήξεις είναι πιο συχνές σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. (στα άτομα άνω των 65 ετών ένα ποσοστό 60% υποφέρει από εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου). Καθώς περνάνε τα χρόνια, οι μηνίσκοι, όπως και τα υπόλοιπα υλικά του σώματος μας, «γερνάνε» και χάνουν την ελαστικότητά τους, με αποτέλεσμα να τραυματίζονται ευκολότερα και με πιο ήπιες κινήσεις.

Δεν είναι σπάνιο, η ρήξη στο μηνίσκο να συνοδεύεται κι από τραυματισμό άλλων στοιχείων του γόνατος, όπως ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος, ο έσω πλάγιος σύνδεσμος ή ο αρθρικός χόνδρος. Αυτές οι συνδυασμένες βλάβες αφορούν κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας, και ιδιαίτερα αθλητές.

Η ρήξη του μηνίσκου μπορεί να εντοπίζεται στο πρόσθιο κέρας, στο σώμα ή στο οπίσθιο κέρας, με το τελευταίο να τραυματίζεται συχνότερα. Αν η βλάβη είναι στο κεντρικό τμήμα επουλώνεται δυσκολότερα, σε αντίθεση με το εξωτερικό τμήμα που διαθέτει καλύτερη αιμάτωση.

Αν η ρήξη του μηνίσκου εκτείνεται σε όλο το πάχος και κάποιο τμήμα αποχωρίζεται από τον υπόλοιπο, η ρήξη ονομάζεται πλήρης, ενώ αν η ρήξη δεν εκτείνεται σε όλο το πάχος ονομάζεται ατελής. Τέλος, αν η ρήξη επιτρέπει στο μηνίσκο να κινείται αφύσικα (ή το τραυματισμένο τμήμα μετακινείται στο εσωτερικό του γόνατος) ονομάζεται ασταθής, ενώ αν δε μετακινείται πρόκειται για σταθερή ρήξη κι έχει καλύτερες προοπτικές επούλωσης.

Συμπτώματα ρήξης μηνίσκων

Τα κυριότερα συμπτώματα της ρήξης του μηνίσκου είναι τα ακόλουθα:

α. πόνος στο γόνατο

β. οίδημα (πρήξιμο)

γ. ευαισθησία στην ψηλάφηση του μηνίσκου

δ. το γόνατο μπορεί να μην τεντώνει πλήρως

ε. εμπλοκή («μπλοκάρισμα») της άρθρωσης του γόνατος σε κάμψη, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η πλήρης έκταση του γόνατος.

Διάγνωση ρήξεως μηνίσκου

Γίνεται με μαγνητική τομογραφία και κλινική εξέταση.

Πρόληψη ρήξης μηνίσκου

Η ρήξη του μηνίσκου είναι συχνός τραυματισμός σε πολλά αθλήματα. Ο μηνίσκος δέχεται το 30-50% του φορτίου του σώματος σε όρθια θέση.

-Αθλητικά υποδήματα 

Σωστά υποδήματα για το άθλημα.

-Αντίσταση

Ο δεύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η ρήξη μηνίσκου είναι να ενισχυθούν οι μεγάλοι μυς των ποδιών (δικέφαλοΙ μηριαίοι, τετρακέφαλοι, γαστροκνήμιοι μυς.

-Τεχνική 

Για τα αθλήματα που περιλαμβάνουν γρήγορες δυνατές κινήσεις, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται σωστές τεχνικές για  την πρόληψη και τη μείωση του κινδύνου ρήξεως μηνίσκου.

Βιβλιογραφία

orthopedics.about.com

Advertisements

About giorgispapageorgiou19
physicals education teacher - football coach

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

kalymnosola

Όλα όσα συμβαίνουν στην Κάλυμνο

Trikala Sportiva

AΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΑΡΘΡΑ

%d bloggers like this: