το κάπνισμα είναι εθισμός

Η νικοτίνη θεωρείται, μετά τη μορφίνη και την κοκαΐνη, η τρίτη κατά σειρά εξαρτητική ουσία μεταξύ των ναρκωτικών. Η Ελλάδα είναι 3η παγκοσμίως στην κατανάλωση καπνού, ενώ στην Ευρώπη είναι 1η.

Οι θάνατοι δε, από νοσήματα που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το κάπνισμα, φθάνουν τις 20.000 ετησίως.

 

Πρωτιά κατέχουμε επίσης και στο παθητικό κάπνισμα, αφού οι Έλληνες εκτίθενται 6- 7 φορές περισσότερο από τους λοιπούς ευρωπαίους, με 70% στον χώρο εργασίας, 50% στο σπίτι, 95% στα εστιατόρια και 100% στα bars. Αντίθετα, σε Αγγλία, Γαλλία και Σουηδία μόνο το 10% εκτίθεται στο παθητικό κάπνισμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής Ένωσης, οι θάνατοι λόγω έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα είναι περισσότεροι από 79.000, ενώ στην Ελλάδα το ποσό αυτό ανέρχεται στις 4.000 θανάτους.

Ανησυχητικά διαδεδομένη είναι η συνήθεια αυτή στις μικρές ηλικίες: τα στοιχεία αναφέρουν ότι περίπου οι μισοί μαθητές της Γ΄ λυκείου, τουλάχιστον, στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι καπνιστές. Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί στο γυναικείο πληθυσμό αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα από καρκίνο του πνεύμονα και έμφραγμα του μυοκαρδίου, αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης του ποσοστού των καπνιστριών, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Επίσημα στατιστικά στοιχεία:

– 100 εκατομμύρια άνθρωποι απεβίωσαν τον 20ο αιώνα λόγω του καπνίσματος.

– Παγκοσμίως, 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα.

– 500.000 Ευρωπαίοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από το κάπνισμα.

– Το κάπνισμα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα με ποσοστό που φτάνει το 19,3%.

– Ένας στους τρείς που έχει πάθει έμφραγμα εξακολουθεί να καπνίζει.

– Οκτώ στα δέκα εμφράγματα συμβαίνουν σε άτομα κάτω των 40 ετών λόγω του καπνίσματος.

– 2,5 με 10 λιγότερα χρόνια ζωής έχουν οι καπνιστές σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

– Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας υπολογίζει ότι το κάπνισμα προκαλεί το 90-95% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα, το 40-45% των θανάτων από όλες τις μορφές καρκίνου, το 77-80% από χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα και το 20-25% από καρδιαγγειακές παθήσεις.

– Οι καπνιστές συγκρινόμενοι με τους μη καπνιστές έχουν 8-13 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του στοματο-φάρυγγα, 6- 9 φορές καρκίνο του νεφρού, της ουροδόχου κύστεως, του προστάτη και του παγκρέατος.

– Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περίπου 4.000 τοξικές ουσίες, πολλές από τις οποίες είναι καρκινογόνες.

Μετά τη διακοπή του τσιγάρου:

– Μέσα σε 20 λεπτά βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και οι παλμοί, σε συνδυασμό με την αρτηριακή πίεση, επανέρχονται στο κανονικό.

– 8 ώρες μετά, τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα επανέρχονται στο κανονικό. Η πιθανότητα καρδιακής προσβολής αρχίζει να μειώνεται.

– Σε 24 ώρες οι πνευμονες αρχίζουν να καθαρίζουν από τη βλέννα και τα υπολείμματα καπνού, ενώ το μονοξείδιο του άνθρακα επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα.

– Σε 48 ώρες βελτιώνεται η γεύση και η όσφρηση.

– Σε 72 ώρες η αναπνοή γίνεται ευκολότερη, οι βρογχικοί σωλήνες χαλαρώνουν και τα επίπεδα ενέργειας αυξάνονται.

– Σε 5 ημέρες έχουν αποβληθεί από το σώμα τα περισσότερα υποπροϊόντα της νικοτίνης.

– Σε 2- 12 εβδομάδες η κυκλοφορία του αίματος συνεχώς βελτιώνεται, το περπάτημα γίνεται ευκολότερο και η λειτουργία των πνευμόνων αυξάνεται κατά 30%.

– Σε 1 έτος ο κίνδυνος εμφράγματος μειώνεται στο 50%.

– Σε 5 έτη έχει μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του στόματος και του τραχήλου. – Σε 10 έτη ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται στο 50%.

– Σε 15 έτη ο κίνδυνος εμφράγματος στην καρδιά πέφτει στα επίπεδα του γενικού πληθυσμού, που δεν έχει καπνίσει ποτέ.

Είναι φυσικό να αντιδρούν οι περισσότεροι καπνιστές, γιατί όντως το κάπνισμα είναι εθισμός και η αντίδρασή τους είναι μέρος μιας εξαρτημένης συμπεριφοράς που έχουν αναπτύξει στη διάρκεια της καπνιστικής τους ζωής!

Η επιθυμία για κάπνισμα διατηρείται για πολλά χρόνια μετά τη διακοπή του, με αποτέλεσμα ο εθισμός αυτός να είναι ισχυρότερος του σωματικού και σε αυτόν να οφείλεται κυρίως η αποτυχία της οριστικής διακοπής του καπνίσματος, προκαλώντας συχνές υποτροπές. Σε αυτή την εξαρτημένη συμπεριφορά έγκειται και η δυσκολία των περισσοτέρων καπνιστών να πάρουν απόφαση να κόψουν το κάπνισμα, επειδή, προφανώς, η λογική προσέγγιση δεν είναι αρκετή. Είναι μια προσέγγιση με τεράστιο συναισθηματικό υπόβαθρο, όπου όλα τα λογικά επιχειρήματα πέφτουν στο κενό.

Για όλους αυτούς τους λόγους, θα πρέπει η προσοχή και η προσπάθεια όλων μας να κατευθύνεται κυρίως στην πρόληψη.

θεραπεία υπάρχει;

Κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιούνται, με αμφίβολα αποτελέσματα, διάφορες μέθοδοι, όπως ο βελονισμός, τα laser, η ύπνωση και τώρα τελευταία τα διάφορα ηλεκτρονικά τσιγάρα, που όμως, στερούνται επιστημονικά τεκμηριωμένης αποτελεσματικότητας και επιπλοκών (in vivo).

Σίγουρα, όμως, υπάρχει θεραπεία, αρκεί κάποιος να έχει πάρει πρώτα απόφαση, ότι θέλει πραγματικά (και όχι πρέπει) να κόψει το κάπνισμα. Από εκεί και πέρα, όταν αυτό το στοιχείο υπάρχει, ο χρήστης πρέπει να ξέρει ότι υπάρχουν και φάρμακα που μπορούν να μπλοκάρουν τα στερητικά και μέσα, στο πλαίσιο ενός οργανωμένου προγράμματος διακοπής καπνίσματος, που μπορούν να ορίσουν ειδικοί, οι μόνοι που μπορούν να τον οδηγήσουν με ασφάλεια στην απεξάρτηση.

Advertisements

About giorgispapageorgiou19
physicals education teacher - football coach

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

kalymnosola

Όλα όσα συμβαίνουν στην Κάλυμνο

Trikala Sportiva

AΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΑΡΘΡΑ

%d bloggers like this: